Iskusutva Sjedinjenih Američkih Država u oblasti razvoja karijere i zapošljavanja za OSI | Kaspev

Iskusutva Sjedinjenih Američkih Država u oblasti razvoja karijere i zapošljavanja za OSI

Preko 3.8 miliona amerikanaca starosti između 18 i 64 godine ima neko vizuelno ograničenje. Zahvalujući sistivnim tehnologijama koje su sve naprednije, kao koje Brajlov kompjuter i tehnologija glasovnih komandi ova liica mogu da daju svoj pun doprinos, kao profesionalci u skoro svakom zanimanju. Postoji nekoliko posebno primamljivih oblasti u kojima osobe sa vizuelnim ograničenjima mogu ostvariti karijeru:

 

Podučavanje i obrazovanje u ranom detinjstvu

Mlade osobe su znatiželjne i uvek traže nove izvore inspiracije. Možete doprineti njihovom razvoju tako što ćete svoja iskustva kao osoba koja je slepa ili ima oštećen vid predstaviti deci. To može biti u učionici, ili nekom manje formalnom okruženju kao što je igralište. Razvićete njihovu maštu, proširiti saznanja i podstaći inspiraciju. Na taj način postaćete, čak i nesvesno deo njihovog odrastanja i sazrevanja. Osim toga uticaćete na razvoj empatije prema osobama sa vizuelnim ograničenjima i sa invaliditetom uopšte.

Pravnik (pomoćnik advokata)

Pravne firme će možda moći da iskoriste Vaše jedinstveno posmatranje određenih pitanja.Uz to možda pronađete tržišnu nišu, u pružanju pomoći osobama sa invaliditetom, koji žele profesionalca s kojim se mogu lako povezati. U pravnom sistemu Sjedinjenih Američkih Država izraz koji se koristi za definisanje ovog zanimanja je paralegal. U našem sistemu najpribližnija definicija toga je pravnik. Ova osoba pomaže advokatu u pripremi sporova, stara se o ažurnosti i urednosti dokumentacije,prati promene zakona,kontaktira sa klijentima i sastavlja izveštaje. Posebnost ovog zanimanja u americi je ta što je američki pravni sistem baziran na slučajevima,čije su presude izvor prava i tretiraju se kao zakoni u evropskom pravu. Velika Britanija takođe ima isti pravni sistem.

Muzička produkcija

Kao osoba sa vizuelnim ograničenjima,možda s druge strane imate izoštren sluh za muziku. I to može značiti da se u Vama krije talenat koji je samo čekao da bude upotrebljen za snimanje, prepravku ili miksovanje pesama i zvuka.

Prosečne godišnje plate

Kao zaključak,današnjeg osvrta na mogućnosti zapošljavanja i izgradnje karijere u razvijenoj tržišnoj privredi SAD dajemo Vam tabelarni pregled godišnjih zarada koje ostvaruju zaposleni obavljajući zanimanja iz razmatranih oblasti:

 Zanimanje Godišnja zarada
Oblast Podučavanje i obrazovanje dece
Vaspitači 22930,00 $
Pomoćnici učitelja (najčešće srednjoškolci) 27110,00 $
Učitelji osnovne škole(od 5 do 10 godine,negde i od 4) 59020,00 $
Oblast Pravo
Pravnik (pomoćnik advokata) 53180,00 $
Oblast Muzička produkcija
Tehničari audio opreme 47450,00 $
Inženjeri zvuka 65240,00 $
Producenti u muzičkoj industriji 82310,00 $

 

Pratite nas i dalje za još interesantnih članaka na temu osoba sa invaliditetom, unapređenja njihovog položaja i učešća u društvenom životu.

-->